Ramai daripada kita tahu bahawa gula menyebabkan kencing manis dan
obesiti. Tetapi ramai yang tidak tahu bahawa gula juga menyebabkan
kolesterol tinggi. Perkara ini sangat berkait rapat dengan metabolisma
gula di dalam badan kita.
Jika ingin faham kenapa makan gula boleh meningkatkan kadar kolesterol dalam badan, anda kena faham perkara ini dahulu.⇩⇩⇩
Metabolisma gula dalam penghasilan kolesterol
Bila kita cakap tentang metabolisma gula ini secara asasnya ia adalah proses bagaimana penguraian gula berlaku sehingga ia menghasilkan tenaga atau produk lain seperti lemak, kolesterol dan hormon.
Metabolisma gula dalam penghasilan tenaga berlaku di dalam sel. Apabila gula memasuki sel badan, ia akan diuraikan menjadi acetyl CoA supaya ia boleh masuk ke dalam peringkat lain dan digunakan dalam penghasilan tenaga.
Jika seseorang itu banyak menggunakan tenaga sebagai contoh melakukan
kerja berat, bersenam dan sentiasa aktif, maka kompaun acetyl CoA
tersebut akan ditukarkan menjadi tenaga di dalam Mitochondria.
Mitochondria ini adalah salah satu organelle di dalam sel. Kita andaikan mitochondria ni seperti organ dalam badan. Organ dalam badan kan
banyak dan mempunyai fungsi yang berlainan. Jantung untuk pam darah.
Buah pinggang untuk buang urea dan creatinine dan kawal jumlah garam
dalam badan. Begitu juga dalam sel. Ada organ-organnya seperti ribosom,
mitochondria dan lain-lain lagi.
Fungsi mitokondria adalah untuk menghasilkan tenaga daripada metabolisma gula, lemak dan protein.
Jika seseorang itu tidak menggunakan jumlah tenaga yang
banyak, maka acetyl CoA ini perlu disimpan dalam bentuk yang lain
seperti lemak dan juga KOLESTEROL.
Sebab itulah jangan terkejut jika anda sihat, tetapi anda mempunyai bacaan kolesterol yang tinggi dalam darah.
![]() |
Gambar menunjukkan proses penghasilan kolesterol dimana
bahan asas yang digunakan untuk menghasilkan kolesterol adalah daripada acetyl CoA
|
Makan makanan yang banyak kolesterol tidak apa-apa?
Berdasarkan saranan yang dikeluarkan oleh Jabatan pertanian US(US
department of agriculture), mereka mengatakan bahawa kolesterol
merupakan satu bentuk nutrien yang tiada masalah jika diambil secara
berlebihan.
Jangan terkejut pula kenapa jabatan pertanian yang bagi
kenyataan tersebut kerana dibawah jabatan tersebut wujudnya pusat polisi
nutrisi dan promosi(Center for Nutrition Policy and Promotion) di mana
ia terlibat dengan penghasilan ‘Dietary guideline’.Ini adalah kenyataan daripada USDA dietary guideline
"Cholesterol is not a nutrient of concern for overconsumption"
Kalau di US banyak berita yang viral terhadap kenyataan ini. Ada yang
mengatakan tidak mengapa makan banyak-banyak kolesterol sebab ia tidak
akan diserap ke dalam badan. Tidak mengapa kalau kolesterol tinggi dalam
badan, ia tidak akan menyebabkan sakit jantung, stroke dan sebagainya.
Big Pharma yang menjual ubat kolesterol hanya
mengaut keuntungan secara buta-buta kerana kolesterol tidak menyebabkan
sakit jantung. Dan banyak lagi kisah konspirasi yang keluar selepas itu.
Jadi kita nak bagi tahu beberapa perkara:
1) Makan makanan yang ada kolesterol tidak menyebabkan kenaikkan
kolesterol yang tinggi di dalam darah. Ini disebabkan kebanyakkan bentuk
kolesterol dalam makanan adalah bentuk kolesterol yang
berester(esterified cholesterol) di mana kolesterol jenis ini sangat
sukar di serap oleh usus.
Satu kajian iaitu Shin et al(2013) menunjukkan
pengambilan telur setiap hari tidak menyebabkan kenaikkan serum
kolesterol dalam badan. Kita tahu telur tinggi dengan kolesterol tetapi
pengambilannya tidak menyebabkan kenaikkan jumlah kolesterol dalam
badan.
Walau bagaimanapun dalam kajian yang sama juga menunjukkan
pengambilan telur oleh mereka yang mempunyai kencing manis meningkatkan
risiko untuk terkena penyakit strok dan sakit jantung.
2) Jumlah kolesterol dalam badan kita majoritinya adalah dihasilkan oleh badan kita sendiri.
Sebab itu, jika kita ingin merawat pesakit yang mempunyai kolesterol
tinggi kita akan bagi ubat jenis statin. Iaitu sejenis ubat yang akan
merencat penghasilan kolesterol di dalam badan. Bukan daripada Kolesterol di dalam makanan.
3) Kolesterol dihasilkan oleh metabolisma gula yang akan
menjadi acetyl CoA. Jika tidak digunakan Acetyl CoA akan ditukarkan
menjadi kolesterol dan juga lemak
4) Walaupun kolesterol dalam makanan tidak diserap dengan baik oleh
usus, tidak bermakna anda boleh makan-makanan yang berkolesterol tinggi
sesuka hati seperti daging yang banyak lemak dan sebagainya. Kerana kita
tahu bahawa makanan yang berkolesterol tinggi juga mempunyai lemak
tepu(saturated fat) yang tinggi juga.
Pengambilan lemak tepu yang tinggi juga akan menyebabkan kenaikkan dalam paras kolesterol dalam darah.
Malah pengambilan kolesterol yang tinggi pada pesakit yang mempunyai
kencing manis juga akan menyebabkan kenaikan risiko penyakit seperti
sakit jantung dan strok
Oleh itu, pengambilan makanan yang mempunyai kolesterol masih perlu dikawal dan tidak boleh diambil dengan sewenang-wenangnya.
Macam mana hendak turunkan kolesterol?
Disini saya sediakan beberapa tips untuk mengurangkan tahap kolesterol dalam darah?
1) Kurangkan pengambilan gula
Seperti yang saya katakan gula juga boleh ditukarkan menjadi lemak dan juga KOLESTEROL. Maka, ambillah ia secara berpada-pada. Ia disebabkan hasil metabolisma tersebut menjadi satu kompaun iaitu Acetyl CoA. Kompaun inilah yang menjadi unit asas bagi penghasilan kolesterol.
Seperti yang saya katakan gula juga boleh ditukarkan menjadi lemak dan juga KOLESTEROL. Maka, ambillah ia secara berpada-pada. Ia disebabkan hasil metabolisma tersebut menjadi satu kompaun iaitu Acetyl CoA. Kompaun inilah yang menjadi unit asas bagi penghasilan kolesterol.
2) Kurangkan pengambilan lemak terutamanya lemak tepu(saturated fat) dan juga lemak trans(trans fat).
Lemak tepu ini bermaksud ikatan kimia diantara
rantaian unsur karbonnya telah penuh ataupun ‘tepu’ dengan unsur
hydrogen. Sebab itu kita panggil lemak tepi Lemak tak tepu pula bermaksud ikatan kimia diantara
rantaian unsur karbonnya belum lagi tepu dengan unsur hydrogen. Unsur
hydrogen masih lagi boleh dimasukkan ke dalam rantain karbon tersebut
dengan menggunakan proses kimia iaitu proses
penghidrogenan (hydrogenation).
Lemak trans pulak adalah sejenis lemak tak tepu.
Tetapi bagaimana struktur ikatan kimia pada tempat yang tidak tepu itu
berbentuk ‘trans’. Jika ia berbentuk ‘cis’, lemak tersebut adalah lebih
baik. Lemak trans nih selalunya wujud apabila kita menggunakan minyak
sayuran berkali-kali. Dan ia juga wujud sangat banyak di dalam lemak
sayuran yang ditukarkan kepada lemak tepu dengan menggunakan proses
‘hydrogenation’.
Sebagai contoh yang banyak lemak trans adalah Marjerin
Kajian menunjukkan pengambilan lemak trans adalah lebih berbahaya
berbanding dengan lemak tepu yang sebenar iaitu daripada haiwan sebagai
contoh butter.
Terdapat juga jenama yang meletakkan nama produknya ‘butter***’
tetapi ia sebenarnya bukan butter. Ia adalah marjerin. Oleh sebab itu,
jika anda nak beli butter pastikan ia adalah butter yang original. Anda
boleh tahun dengan melihat kandungan di belakang produk tersebut. Jika
ia tulis bahan-bahannya daripada minyak sayuran, maka ia bukan butter
yang original. Butter yang original adalah daripada susu haiwan.
![]() |
Gambar menunjukkan terdapat trans fat yang tinggi dalam produk tersebut. Bahan yang digunakan pula adalah daripada minyak sayur yang dihydrogenkan. Sebab itu lemak trans nya tinggi |
Selain itu, anda juga boleh kurangkan kolesterol dengan:
3) Mengurangkan berat badan
4) Melakukan senaman
5) Kalau tinggi sangat bacaan kolesterol, baru kita bagi ubat kolesterol.
4) Melakukan senaman
5) Kalau tinggi sangat bacaan kolesterol, baru kita bagi ubat kolesterol.
Kena ingat ya, saya tidak suruh untuk tinggalkan gula secara
sepenuhnya. Saya tidak suruh tinggalkan lemak secara sepenuhnya. Tetapi
apa yang kita perlu tahu adalah pengambilan makanan yang seimbang. Lemak ambil
secara secukupnya, gula ambil secara secukupnnya, protein pun sama dan
sayur-sayuran pun sama. Disamping itu tidak lupakan juga senaman.
Apa yang saya mahu pembaca faham adalah kita kena kawal ketagihan kita pada
makanan yang berasa manis. Maksudnya kita faham kalau kita mahu makan
benda manis boleh, tapi pada kadar yang sepatutnya
Pengganti manis itu hanya akan menggantikan kemanisan kita pada benda
lain sahaja. Ia tidak merawat perasan ketagihan kita. Sebab itu, kita
sendiri kena berusaha untuk mengurangkan pengambilan makanan yang manis
dan mengawal ketagihan tersebut.
Tanyalah mana-mana pakar permakanan ataupun pakar nutrisi, mereka
tidak akan mengesyorkan pengganti gula. Tetapi apa yang mereka hendak
adalah bagaimana kita kawal cara permakanan kita. Itulah yang paling
utama.
Jadi hiduplah secara sederhana. Semoga artikel ini memberi manfaat.
Luv:
CikguJoy
- Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Part D. Chapter 1: Food and Nutrient Intakes, and Health: Current Status and Trends. https://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/06-chapter-1/d1-2.asp
- Siri PW, Krauss RM.Influence of dietary carbohydrate and fat on LDL and HDL particle distributions. Curr Atheroscler Rep. 2005 Nov;7(6):455-9.
- Eckel RH, Jakicic JM, Ard JD, de Jesus JM, Houston Miller N, Hubbard VS, et al. 2013 AHA/ACC guideline on lifestyle management to reduce cardiovascular risk: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. Circulation. 2014;129(25 Suppl 2):S76-99. PMID: 24222015. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24222015.
- Shin JY, Xun P, Nakamura Y, He K. Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2013;98(1):146-59. PMID: 23676423. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23676423
- Hooper L, Martin N, Abdelhamid A, Davey Smith G. Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 6. Art. No.: CD011737. DOI: 10.1002/14651858.CD011737.
- de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, Cozma AI, Ha V, Kishibe T, Uleryk E, Budylowski P, Schünemann H, Beyene J, Anand SS. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015 Aug 11;351:h3978. doi: 10.1136/bmj.h3978.
Mau cut down sugar intake la macam ni
BalasPadamBahaya gula ni. Ni hari harus kurangkan pengambilan gula.
BalasPadamMau kurangkan gula suda lepas ni. Adeh
BalasPadamInfo lengkap! Betul gulalah punca penyakit
BalasPadambtul ni.. gula makanan penyakit
BalasPadamWah! Info yang terbaik!👍🏻
BalasPadamGood Info. Mau kasi kurang² gula suda ini .
BalasPadamMo kasi kurang² gula ni
BalasPadam